FOTO-LISTA KÉPTÁR

Diahívás otthon

Nagyon egyszerű a dolog, csak egy hívótank kell, meg a vegyszer, meg ugye hőmérő. És jó, ha legalább 2 csap van a fürdőben, meg egy lavór. A lavór azért kell, hogy a tankot, ha beletetted a filmet, ebbe rakd bele, hogy felmelegedjen a kívánt hőmérsékletre. Az egyik csapba lehet áztatni a vegyszereket, mivel ezeknek is a megfelelő hőmérsékleten kell lenniük. Valamint a másik csappal mosod ki a tankot a különböző vegyszerek között.

Konkrétan én a Tetenal E6 3-fürdős kitjét használtam (ami igazából 4-fürdős :-).

Első lépésben berakod a tankot a diával együtt a 38 C vízbe, és állni hagyod 5 percig (én inkább 10-ig szoktam, és inkább 40-42 C-on). Aztán lehet melegíteni a vegyszereket. Amit én csapban áztatással szoktam megoldani, macerásnak tűnik, de nem veszélyes, nagyon gyorsan be lehet állítani a vegyszer hőmérsékletét.

Másodszor, be kell önteni az első kidolgozót, itt történik meg a hívás, persze lehet pusholni, és pull hívást is csinálni, megadták a konkrét időket. Aztán lehet mosni.

Harmadszor, jön a színhívás, majd mosás.

Negyedszer, a halványító fixir, majd mosás.

Végül pedig a stabilizáló fürdő.

És már kész is a diád. Nem kell meglepődni, ha kiveszed a tankból, és mosod tovább vízzel, úgy fog kinézni, hogy az egyik oldala hót kék, a másik oldala totál barna (legalább is Kodaknál és Agfanál). Ha kiszárad, tökéletes lesz... (Persze, ha jól exponáltad, és jól is hívtad).

A legfontosabb az első kidolgozás, nagyon pontosan be kell tartani a hőmérsékletet (38 +/- 0.5) és a hívási időt. Ha ezt megoldod, és megoldható elég könnyen, akkor már nagy valószínűséggel nem lehet gond.

Egyébként a kithez járó leírás nagyon jó, pontos, érthető, igaz, csak német, angol, francia stb., magyar nincsen.

(RGB)


FIGYELEM! Olvasd el: A szerzői jogokról - ATTENTION! Read this: Copyright notices